Braziliaanse economie

21kicqrHet gaat Brazilië goed. De economie geldt als één van de snelgroeiende markten, samen met bijvoorbeeld China en India. Nadat het land eind jaren ’90 uit een diep dal van crisis is geklommen, heeft het een krachtig herstellend vermogen gehad. De groeiende economie en toenemende welvaart zijn overigens vooral in het zuidoosten van het land te zien. Daar liggen grote steden als São Paulo en Rio de Janeiro. In het binnenland en noordoosten van Brazilië wordt nauwelijks groei geconstateerd. Steeds meer armen trekken daarom ook naar de grote, steeds vollere steden.

Koffie was lang het grootste exportproduct van Brazilië. Het land is ook de grootste koffieproductent ter wereld. Tegenwoordig exporteert het land ook soja, suiker, cacao en citrusvruchten. Ook bodemschatten worden veelvuldig geëxporteerd. Zo is Brazilië de grootste exporteur van ijzererts, maar wint het ook aardolie, edelstenen, bauxiet en goud.

Dankzij stuwdammen en waterkracht kan Brazilië zich nu voor 90 procent in eigen elektriciteitsbehoefte voorzien. Hiermee is het het land met de meeste industrie van Zuid-Amerika. Er is een grote auto-industrie en het land is een belangrijke staalproducent. Sinds de jaren ’80 is er ook vliegtuig- en wapenindustrie.

Brazilië opende in 2005 de eerste bio-dieselraffinaderij. Veel auto’s in het land rijden op een combinatie van bio-ethanol en traditionele benzine. Brazilië vindt alternatieve brandstoffen belangrijk.

Toerisme in Brazilië is zich aan het ontwikkelen. Vroeger kwamen mensen alleen voor Rio de Janeiro, tegenwoordig zijn ook andere plaatsen in trek. De Argentijnen die vroeger een belangrijke groep toeristen vormden, blijven sinds de crisis steeds vaker weg. Daarom richt Brazilië zich nu op de Amerikanen en Europeanen. Natuurlijk wordt Rio de Janeiro nog steeds vaak bezocht, maar het land probeert ook armere gebieden te promoten, die even mooi zijn, maar financieel meer gebaat zijn bij belangstelling. Ook toerisme is dus steeds belangrijker voor de Braziliaanse economie.