Brazilië: een enorm land met enorme variatie

rio-de-janeiro-brazilieBrazilië is een Zuid-Amerikaans land. Het is ook het grootste land in Zuid-Amerika, want het beslaat met zijn 8,5 miljoen vierkante kilometer bijna de helft van het continent. Het is zelfs het grootste land van het Zuidelijk halfrond. In de wereld zijn alleen Rusland, China, Canada en de Verenigde Staten groter. Brazilië grenst Venezuela, Suriname, Guyana, Frans-Guyana, Colombia, Argentinië, Uruguay, Bolivia, Peru en de Atlantische Oceaan. De hoofdstad is Brasilia, niet Rio de Janeiro, zoals veel mensen denken. Rio de Janeiro was de hoofdstad van Brazilië tot 1960.

Volgens de laatste telling uit 2012 wonen er 199.321.413 mensen in Brazilië. Daar zitten allerlei soorten Brazilianen tussen, met allerlei religies, maar de meesten zijn katholiek. Ruim driekwart van de bevolking is dat. Vijftien procent is protestants en slechts zeven procent gelooft niet.

Brazilianen spreken geen Braziliaans, maar Portugees. Dat komt omdat de Portugese zeevaarder Pedro Álvares Cabral in 1500 de Braziliaanse kusten opeiste voor de Portugese Kroon. Hij begon te koloniseren en in de achttiende eeuw werd werden de Portugezen helemaal gezaghebbend. Portugees werd de officiële taal.

Door de kolonisatie liggen de grootste steden van Brazilië nog steeds aan de kust. Oorspronkelijk waren er regenwouden. Als je verder naar het zuiden gaat, wordt het gebied vochtig subtropisch. Maar het land kent veel soorten gebied. Zo is er tropisch regenwoud in het noorden van het Hoogland van Brazilië, en beboste savanne in het zuiden van dat gebied. In het noordoosten van het land is de Sertão, een woestijnachtig gebied. In het noorden en westen is het bedreigde Amazoneregenwoud te vinden, waar de rivier de Amazone ligt.