milieu
amazone
Minder CO2-uitstoot door daling van ontbossing in Brazilië

De CO2-uitstoot in Brazilië is enorm gedaald. Doordat de ontbossing van het Amazonewoud trager gaat, is de vervuiling van 2005 tot 2010 met 38,7 procent afgenomen. Dat blijkt uit gegevens van het ministerie van wetenschap, technologie en innovatie van Brazilië. Overigens steeg de uitstoot door andere sectoren wel. In energie, landbouw, afval, veeteelt en industrie werd meer vervuild.

Dat de CO2-uitstoot door ontbossing is gedaald, is niet gek. Lot Folgering heeft laten weten: “Bomen nemen vooral CO2 op tijdens de groei. Als bomen worden gekapt komt die opgeslagen CO2 vrij. Zowel uit de bomen, als uit de onderlaag waarop ze groeien. Dus hoe minder bomen er gekapt worden, hoe minder CO2 er vrijkomt.” Volgens Folgering is de afname van de ontbossing te danken aan de crisis, waardoor er minder vraag is naar hout, soja en vlees.

Brazilië heeft een doelstelling om in 2020 hun uitstoot van broeikassen te verminderen. Die doelstelling hebben ze nu voor 62 procent gehaald. Toch wordt het land al lange tijd een slecht milieubeleid verweten. In 2012 stuurden 39 grote milieuorganisaties een brief naar VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon met de mededeling dat het milieu van Brazilië, sinds het presidentsschap van Dilima Roussef, zwaar achteruit is gegaan.In 2011 werd zij president en bepaalde toen de doelstellingen voor een vermindering CO2-uitstoot. Die goede voornemens zijn echter al een tijd gestopt, aldus milieuorganisaties.